Yle korjasi artikkelia oikaisupyynnön perusteella. Artikkeliin on 11.10.2024 lisätty kappale
THL:n mukaan useat hengitystievirukset, kuten koronavirus ja influenssa, tarttuvat pisaratartuntana ja myös ilmavälitteisesti hienojakoisten aerosolien muodossa.
Kiitämme Yleä ripeästä korjauksesta!
Sähköposti Ylelle, lähetetty 11.10.2024, vastaanottajat Sannimari Lehtilä, oikaisu.verkko@yle.fi.
Hei,
8.10.2024 julkaisemassanne artikkelissa “Käsidesiä saisi olla edelleen julkisilla paikoilla, sanoo ylilääkäri: ”Kauppiaalta tyylikäs huolenpidon ele asiakkaalle” (https://yle.fi/a/74-20115684) haastattelette THL:n asiantuntija Jaana-Marija Lehtistä. Lehtisen mukaan “hengitystieinfektioiden tartunnan estämisessä tärkeintä on pestä käsiä, erityisesti aina kotiin tultaessa ja esimerkiksi kylään mentäessä”.
Tämä Lehtisen väite perustuu vanhentuneeseen tietoon ja on väärä. Monet hengitysteitse leviävät infektiot, mukaan lukien korona, monet flunssavirukset sekä influenssa tarttuvat ilmavälitteisesti, hienojakoisina aerosoleina. Aerosoleja syntyy jatkuvasti hengitysteitä peittävästä nesteestä, kun ihmiset hengittävät, puhuvat, yskivät tai laulavat. Hengityksen ja puhumisen tuottamat aerosolit kerääntyvät riittämättömän ilmanvaihdon omaaviin sisätiloihin, aivan kuten tupakansavu, mutta huomaamattomasti (https://www.science.org/doi/10.1126/science.abd9149).
Käsien peseminen on muista syistä tärkeää, mutta näiden hengitysteitse tarttuvien infektioiden torjunnassa se ei auta. Vaikka kyseessä ovat asiantuntijan mielipiteet, ei tämä poista journalistin ohjeiden kohdan 7 mukaista velvollisuuttanne totuudenmukaiseen tiedonvälitykseen. Toivomme siis, että korjaatte artikkelianne niin, että poistatte siitä Lehtisen lausunnon ja/tai lisäätte siihen maininnan hengitystievirusten ilmavälitteisestä leviämisestä sekä toimivista keinoista, joilla ilmavälitteisesti leviäviä tauteja voidaan torjua. Näitä ovat hengityssuojainten käyttö, riittävä tuuletus sekä ilmanvaihtoon ja -puhdistukseen investointi.
Näistä torjuntakeinoista voi lukea esimerkiksi THL:n Hengitystievirukset ja sisäilma -sivulta (https://thl.fi/aiheet/ymparistoterveys/sisailma/hengitystievirukset-ja-sisailma). Citizenshield-tutkimushankkeen verkkosivusto sisältää niin ikään hyvän kansantajuisen johdannon aiheeseen https://citizenshield.fi/ilmahygeniasta/. Samoin Lotta Oksasen väitöskirja (https://helda.helsinki.fi/items/d1bcea38-b808-4efc-a664-7c82841ab9cb) on erinomainen katsaus aiheesta. Myös WHO (https://www.who.int/publications/i/item/9789240021280 ) ja CDC (https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/community/ventilation.html ) ovat julkaisseet kattavat ilmanvaihto-ohjeistukset, joiden avulla voidaan torjua erityisesti koronavirusta.
Julkaisemme tämän oikaisupyynnön myös blogisivustolla osoitteessa: https://nulliusinverba.fi/oikaisupyynto-koskien-ylen-kasihygienia-artikkelia/. Näemme julkaisun tarpeellisena, sillä väärän tiedon levittäminen tartuntataudeista aiheuttaa vahinkoa paitsi yksittäisten ihmisten terveydelle myös yleisesti kansanterveydelle. On erityisen vaarallista, jos esimerkiksi koronan riskiryhmään kuuluvat saavat artikkelistanne kuvan, että voisivat suojautua tältä ilmateitse tarttuvalta infektiolta käsihygienialla.
Lasse Rintakumpu
Turku
Johanna Hellsten
Vantaa