Nullius in verba on monitieteinen blogisivusto, jonka tarkoituksena on korjata koronapandemiaan liittyvää mis- ja disinformaatiota sekä edistää tartuntatautien torjuntaa. Blogia kirjoittaa joukko eri alojen ammattilaisia.

Huomautus Asko Järvisen tartuntatautikommenteista

Sähköposti Helsingin Sanomien toimitukselle. Lähettty 3.10.2024. Vastaanottajat: Jussi Salmela; oikaisut@hs.fi.

Hei,
1.10.2024 julkaisemassanne artikkelissa “Tauteja leviää roppa­kaupalla samaan aikaan – ”Maksetaan niitä korkoja”, sanoo ylilääkäri” haastattelette ylilääkäri Asko Järvistä nykyisestä tartuntatautitilanteesta.

Artikkelissa mainitaan, että

Ylilääkärin mukaan nyt päällä oleva tautitilanne on koronarajoitusten purkamisen peruja. Koronavuosina ihmiset välttelivät toisiaan siinä määrin, että esimerkiksi hinkuyskää ja mykoplasmaa ei juurikaan esiintynyt. Kun tauteja ei kohdattu, ihmisille ei myöskään muodostunut immuniteettia tulevaisuuden varalle. ”Tässä tavallaan maksetaan niitä korkoja.”

Tämä Järvisen väite on virheellinen. Erityisesti viittaus “korkoihin” on harhaanjohtava. Koronarajoitusten päättymisestä tulee pian kuluneeksi kolme vuotta. Monien infektioiden määrä on vuoden 2022 ennätyssairastavuuden jälkeen pysynyt yhä korkealla tasolla, vaikka altistusta sairauksille on ollut runsaasti. Useimpien hengitystieinfektoiden kohdalla sairastamalla saatu immuniteetti on myös hyvin lyhytaikainen, joten vuosia sitten päättyneet rajoitukset eivät näiden tautien sairastamiseen enää vaikuta.

Tiedämme lisäksi, että torjuntatoimien vuoksi sairastumisilta välttyneiden henkilöiden vastustuskyky toimii solutasolla edelleen normaalisti. Sen sijaan osalla koronan sairastaneista on havaittu immuunijärjestelmän muutoksia muun muassa lymfopeniaa ja CD4-solujen katoa https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7770166/ ). On liian aikaista sanoa, minkälaisia pitkäaikaisvaikutuksia alentuneilla solutasoilla on, mutta on huolestuttavaa, että lievänkin koronavirusinfektion tiedetään aiheuttavan pitkäaikaisia vaikutuksia soluvälitteiseen immuniteettiin NK- ja T-solujen kautta (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC10013930/, https://www.nature.com/articles/s41590-023-01724-6 ). Korona altistaa myös yhtäaikaisille infektioille ja jälki-infektiolle. Osalla sairastuneista on havaittu latenttien virusten, kuten EBV:n ja muiden herpesvirusten aktivaatiota.

Patologisten virusinfektioiden tai toistuvan sairastelun hyödyllisyydestä vastustuskyvyn toiminnan kannalta ei ole näyttöä. Immuniteetti ei myöskään toimi niin, että sairastamattomat taudit pitäisi sairastaa “korkojen kera”. Monissa tutkimuksissa on päinvastoin todettu, että virusinfektiot lisäävät immuunijärjestelmän häiriöiden, kuten autoimmuunisairauksien riskiä. Näin tekee myös koronainfektio (kts. esim https://www.thelancet.com/journals/eclinm/article/PIIS2589-5370(23)00331-0/fulltext).

Vaikka kyseessä ovatkin asiantuntijan kommentit, ei tämä poista journalistin ohjeiden kohdan 7 mukaista velvollisuuttanne pyrkiä totuudenmukaiseen tiedonvälitykseen. Ei ole olemassa uskottavaa näyttöä, että kasvanut sairastuvuus johtuisi edelleen koronarajoituksista. On itse asiassa todennäköistä, että kasvanut sairastavuus johtuu päinvastoin ainakin osin koronainfektioista. Toivomme, että korjaatte näiltä osin artikkelia ja lisäätte siihen huomautuksen, etteivät Järvisen kommentit perustu näiltä osin tutkittuun tietoon.

Huomautamme lisäksi, että journalistin ohjeiden kohdan 12 mukaan pitää tietolähteisiin suhtautua kriittisesti. Olemme jo aikaisemmin huomauttaneet toimitustanne siitä, että Asko Järvisen kohdalla sekä väärän tiedon levittäminen että perusteettomien ennustusten esittäminen on toistuvaa toimintaa (kts. https://nulliusinverba.fi/huomautus-asko-jarvisen-koronarokotekommenteista/).

Koska väärän tiedon levittäminen tartuntataudeista ja niiltä suojautumisesta aiheuttaa vahinkoa paitsi yksittäisten ihmisten terveydelle myös yleisesti kansanterveydelle, olemme julkaisseet myös tämän kirjoituksen blogisivustollamme osoitteessa https://nulliusinverba.fi/huomautus-asko-jarvisen-tartuntatautikommenteista/.

Toivomme lopuksi, että toimituksenne painottaa tartuntatautiuutisointia suuntaan, joka edistää tautien torjuntaa ja siten kansanterveyttä. Tehokkaita ja kestäviä keinoja torjua hengitysteitse leviäviä infektioita ovat muun muassa säännölliset ja laajat rokotukset, investointi parempaan ilmanvaihtoon ja ilmanpuhdistukseen sekä oireisena kotona pysyminen. Näemme, että nämä asiat tulisi nostaa esille aina hengitystie-epidemioista uutisoitaessa.

Terveisin,
Lasse Rintakumpu,
Turku

Marjukka Myllärniemi,
Helsinki

Kaisa Saurio,
Tampere

Iida Tuomola,
Helsinki